Met bewustzijn door het leven gaan: hoe doe je dat?

Ons leven is vaak druk, druk, druk. Als je vraagt hoe het met iemand gaat, hoor je: ‘Goed, maar druk!’ Al die volle agenda’s kunnen er ongemerkt insluipen. Omdat het maatschappelijk geaccepteerd is om het altijd maar druk te hebben, kan het gebeuren dat je niet meer zomaar aan de noodrem trekt. En dat is zonde, want een te vol en druk leven kan leiden tot stressklachten, angstaanvallen en zelfs een burn-out. Al deze klachten worden vaak te laat opmerkt, juist omdat we door onze drukke levensstijl te weinig bewustwording hebben over ons eigen leven. Hoe kan je dat veranderen?

Meer bewustzijn creëren

De eerste stap is de simpelste, maar kan juist lastig zijn om mee te starten. Dit is namelijk simpelweg meer rust in je leven creëren. De overvolle agenda loslaten, momenten voor jezelf pakken en ‘nee’ zeggen tegen uitnodigingen, kan voor veel mensen als een onoverkomelijke barrière voelen. Maar je kan pas meer ruimte voor bewustzijn creëren als je tijd hebt om je in je eigen lichaam en geest te verdiepen. Probeer je agenda erbij te pakken en een aantal avonden en dagdelen te blokken voor jezelf. Hierin je grenzen bewaken kan aan het begin heel moeilijk zijn, maar oefening baart kunst.

Meer tijd voor jezelf

Gebruik die extra tijd om weer in contact te komen met jezelf. Als je merkt dat je richting de burn-out gaat, geef je lichaam dan eerst volop rust. Slaap, eet, drink, beweeg en geef je lichaam alle aandacht, rust en liefde die het verdient. Als je lichamelijk tot rust bent gekomen, is het tijd om geestelijk in balans te komen. Dit kan door te wandelen, mediteren, ademhalingsoefeningen te doen en te lezen over jouw eigen ontwikkeling. Merk je dat je tegen blokkades oploopt? Dan kan het geen kwaad om een geschikte therapeut bij jou in de buurt te vinden voor verdere behandeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.