Veiligheid, de sleutel tot een gezonde werkomgeving 

Wie het nieuws op de voet volgt, zal ongetwijfeld regelmatig horen dat er het een en ander misgaat op bepaalde werkplekken. Dit varieert van een brand in een kartonbedrijf tot regelmatige ongevallen op bouwplaatsen, met ernstig letsel tot zelfs overlijden als gevolg. Ook komt het met enige regelmaat voor dat mensen tijdens een noodsituatie op het werk in paniek raken, waardoor er extra verwondingen en ongelukken kunnen optreden die onnodig zijn en voorkomen hadden worden. Gelukkig is dit iets wat makkelijk te voorkomen is met de juiste voorbereiding. Deze voorbereiding heet BHV, oftewel bedrijfshulpverlening.

Wat houdt dit in?

BHV is een set van regels, trainingen en certificaten die ervoor moeten zorgen dat de veiligheid op een werkplek kan worden gewaarborgd. Hierbij is het van belang dat er te allen tijde iemand aanwezig is die een geldig BHV-certificaat heeft. Zo niet, kan de veiligheid immers niet worden gegarandeerd zoals dit hoort. Waar kun je dan aan denken? Een BHV-er is getraind om in gevaarlijke of potentiële gevaarlijke situaties op de juiste manier te kunnen handelen en iedereen zo goed mogelijk in veiligheid te brengen. Verder kan hij/zij ook eerste hulp zorg verlenen en zelfs reanimeren. Door deze hulpverleningen kunnen jaarlijks vele slachtoffers worden voorkomen en de ernst van verwondingen worden verminderd. Dit verhoogt de algemene veiligheid op het werk.

 

Hoe werkt het?

Er zijn speciale opleidingsinstituten voor het behalen van een BHV certificaat. Afhankelijk van het soort cursus dat er nodig is (of gewenst), kan dit zeer uiteenlopen in intensiteit, moeilijkheid en duur. Zo kun je hierbij denken aan een 2-daagse of 5-daagse cursus. Hierbij wordt een combinatie van theorie en praktijk aangeleerd, om te kunnen garanderen dat de aangeleerde kennis ook daadwerkelijk correct kan worden toegepast. Hierna volgt een examen. Op het moment dat dit goed verloopt, krijgen de BHV’ers een certificaat. Dit is een paar jaar geldig, waarna er opnieuw een examen moet worden afgelegd om dit te kunnen verlengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.