Wat is koeriersdienst?

Een koerier is een bedrijf of een persoon die in dienst is van een dergelijk bedrijf, die pakketten en brieven van de ene persoon naar de andere bezorgt. Een koerierdienst is de service die deze koerier levert. In de oudheid werden berichten of pakketten op verschillende manieren afgeleverd, zoals door bijvoorbeeld lopers.

Wat is het verschil tussen een postbode en koerier?

Een koeriersdienst is anders dan gewone post laten bezorgen door een postbode. Wat een koeriersdienst anders maakt is het volgende: snelheid, handtekening, veiligheid, specialisatie en individualisering. Uiteraard hoef je je post ook niet eerst naar het postkantoor brengen om het te laten bezorgen. Nu zijn deze koeriersdiensten premium, dus ook iets duurder dan normale bezorgdiensten. De exploitatie van deze diensten is op grote schaal, ze opereren voornamelijk binnen specifieke steden en ook op nationaal en mondiaal niveau. Er zijn grote bedrijven die deze diensten aanbieden en opereren via een model dat bekend staat als hub and spoke-model.

Soorten koeriersdiensten

Koeriersdiensten zijn er in verschillende varianten, waaronder JIT-leveringsmethoden, standaardkoeriersdienst, nachtkoeriersdienst, koeriersdienst op dezelfde dag, internationale en palletkoeriersdienst. JIT verwijst naar Just on time, leveringsmethode. Er zijn koeriers die er zijn om overal en altijd lange afstanden te reizen, zelfs bij korte aankondigingen, via commerciële luchtvaartmaatschappijen. Deze diensten zijn erg duur, maar wel betrouwbaarder. Tegenwoordig heeft men geen idee wanneer deze hulpdienst nodig is, daarom zijn er nu meer opties. Als je het hebt over een standaard koeriersdienst, dan gaat het om het ophalen van de pakketten, vervolgens het sorteren van de pakketten en vervolgens het overbrengen van de pakketten naar de bestemde depot. De pakketten worden vervolgens vanuit deze depots geladen en op de gewenste bestemming afgeleverd. Nachtkoeriersdienst is niet veel duurder dan standaard, omdat het pakket de volgende dag wordt bezorgd. Maar op dezelfde dag laten leveren, zorgt voor de snelste levering van materiaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.